Koninklijke onderscheiding voor vijftien inwoners van Haarlemmermeer

Koffie en taart in de auto voor bezoekers aan de openlucht bijeenkomst in het Haarlemmermeerse Bos.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Hoofddorp

In Haarlemmermeer zijn vijftien inwoners koninklijk onderscheiden. Frans van Stein uit Buitenkaag kreeg de zijne van de minister van defensie vanwege zijn jarenlange inzet voor de Koninklijke Luchtmacht Veteranen Nederland Nieuw Guinea en het Papoea steunfonds, dat noodlijdende Papoea’s op het eiland Biak ondersteunt.

De andere veertien lintjes werden maandag door burgemeester Marianne Schuurmans uitgereikt tijdens een openluchtbijeenkomst in het Haarlemmermeerse Bos.

Jan Doorenbosch (89) is al sinds 1967 vrijwilliger bij tennisvereniging Badhoevedorp. Hij organiseert ook de jaarlijkse uitwisseling met de tennisvereniging van de Amsterdamse politie, veteranentoernooien en de competitie in De Wildenhorst. Hij stond aan de wieg van hockeyclub Xenios.

Janneke de Mos-Meijer (75) zet zich al vele jaren in voor de pastorale zorg vanuit de protestantse gemeente De Lichtkring in Hoofddorp.

Jeanne Drees-Prero (84) is al tientallen jaren vrijwilliger bij de protestantse kerk in Badhoevedorp en was initiatiefnemer voor de oprichting van jeugdsoos Karavanserai.

Jos Weel (75) is de man van handbalclub VOS die eerst in Lijnden en nu in Zwanenburg is gevestigd. Hij zet zich ook in voor de dorpsraad van Lijnden en de voedselbank.

Jo van Aert (68) is al veertig jaar lid van de parochie Onze Lieve Vrouw van de Berg Karmel in Aalsmeer, waar zij Rijsenhout vertegenwoordigt. In het dorp heeft ze zich ingezet voor de interkerkelijke samenwerking, maar ook voor de vrijwillige hulpdienst.

Peter de Raaf (69) richtte de F27 Friendship Association op. Met als doel de legendarische vliegtuig in ere en in herinnering te houden. Hij is ook actief voor Crash Luchtoorlog en Verzetsmuseum 40-45.

Peter Eikelenboom (68) is al zijn hele leven betrokken bij SV Lijnden, die met de voetbalafdeling van Kombij Badhoevedorp fuseerde het de Sport Combinatie Badhoevedorp.

Piet Ravensbergen (57) uit Aalsmeer verzorgt in Rijsenhout al sinds 2006 op eigen kosten de Care-Van, een mobiele ontmoetingsplaats voor jongeren waar veel gebruik van wordt gemaakt. Hij ontvangt de jongeren ook in kerkgebouw Het Lichtbaken.

Raymond van Haeften (67) richtte de Wijcker Kookclub voor hobbykoks op die onder andere een jaarlijks kerstdiner voor eenzame ouderen verzorgen. Daarnaast zet hij zich in voor de Willeke Alberti Foundation die als doel heeft zich in te zetten voor ouderen en mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Hij was politicus in de voormalige gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, maar daar krijgt hij niet dit lintje voor.

Cock van der Pol (63) heeft zich als fervent sportman jarenlang ingezet voor de Haarlemmermeer marathon, de AV Haarlemmermeer Cross en al 41 jaar voor de KLM Road Runners International, maar ook als vakbondsman bij KLM. Ook bij de Haarlemmermeer Run heeft hij zijn sporen verdiend.

Cees de Soet (73) is onderscheiden voor zijn jarenlange belangeloze inzet voor de Jeruzalemkerk (bijna vijftig jaar) en het Arendsnest voor psychosociale hulpverlening en St. Timon voor jong-volwassenenzorg. Hij stond aan de wieg van een van de eerste Nederlandse hospices, Hospice Kuria in Amsterdam.

Wim Pijnaker (67) was en is actief voor de jeugdvereniging in Halfweg, de Jozefschool, de Adalbertusparochie in Spaarndam, De Zonnebloem, het Dorpsorgaan rondbrengen en heeft de Telefooncirkel opgezet.

Ruud Smit (85) zet zich al twintig jaar in voor veteranen, zoals de veteranendag in Haarlemmermeer, het veteranenplatform, een regionaal veteranencafé en hij legt huis- en ziekenbezoeken af en zorgt voor een eerbetoon bij het overlijden van een mede-veteraan. Daarnaast is hij actief lid van de fotogroep Lichtschrijfsels, evenals voor de Loge Kennemerland Haarlem.

Dennis van der Voort (53) uit Lisserbroek is actief voor de omroep van de Bollenstreek en werd daar geconfronteerd met de soms slechte huisvesting van arbeidsmigranten, waar hij vervolgens iets aan deed door zijn netwerk in te zetten. Hij is nu ook voorzitter van de klankbordgroep Piekberging Haarlemmermeer voor Buitenkaag en Lisserbroek.

Net binnen