Premium

Baarnse verzetsheldin Willemijn Petroff-van Gurp (102) overleden; ’God kind, je bent altijd zo vrolijk, dit hebben we nooit achter je gezocht’, reageerden buren

Willemijn Petroff -van Gurp (102) kreeg in maart een koninklijke onderscheiding als ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Baarn

Oud-verzetsstrijdster Willemijn Petroff -van Gurp (102) is zondag in Baarn overleden. Zij was tijdens de Tweede Wereldoorlog koerierster van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers en van de Landelijke Knokploegen. Voor hen verzorgde zij distributiebonnen, vervalste persoonsbewijzen en een keer dynamiet. De Baarnse kreeg onlangs nog een koninklijke onderscheiding als ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

In juni 1944 werd zij door de SS gepakt en opgesloten in de beruchte Scheveningse gevangenis, die de erenaam ’Oranje Hotel’ had gekregen. Na een week belandde ze in Kamp Vught. Later werd Willemijn naar het vrouwenkamp Ravensbrück gevoerd. Hoewel ze ziek was, werd ze toch met een aantal Nederlandse vrouwen naar een werkkamp bij Dachau getransporteerd.

Net binnen