Premium

In zes uurtjes kan de horeca het nog niet verdienen. ’Als ze aan het hoofdgerecht willen beginnen, moet ik ze naar huis sturen’

Marco Couto Martins met zijn partner Ilse en zoontje Dani op het terras van Bom dia.
© Foto George Stoekenbroek
Den Helder

Nee, ze juichen nog zeker niet. Vanaf 28 april mogen de horeca-ondernemers in Den Helder en Julianadorp heropenen. Tussen 12 en 18 uur mogen ze weer wat verdienen. Zes uurtjes werk met ook nog eens een gelimiteerd aantal gasten aan de tafeltjes. ,,Als ze aan het hoofdgerecht willen beginnen, moet ik ze naar huis sturen.’’

Voor Ron Ippen, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland afdeling Den Helder, was het geen verrassing meer. ,,Ik ben blij dat we weer open kunnen en er is sprake van gematigd positivisme.’’ Ippen doelt op de beperkende voorwaarden die zijn opgelegd. ,,Een collega uit de horeca voelde zich een directeur van woonwarenhuis Ikea, die op iedere etage maximaal twee klanten tegelijkertijd mag ontvangen. Dat vind ik zelf een goede vergelijking. Het houdt niet over. Als klanten even gezellig op het terras zitten en ze willen om zes uur aan het hoofdgerecht beginnen, dan moeten wij zeggen ’dat moet je thuis maar opeten’.’’

Net binnen