Eis: 18 jaar en tbs voor doodschieten Bas van Wijk

Bloemen op de plek waar Bas van Wijk werd doodgeschoten.
© Archieffoto ANP
AMSTERDAM

Het OM eist een celstraf van achttien jaar en tbs met dwangverpleging tegen de 21-jarige Samir El Y. die wordt verdacht van het doodschieten van de 24-jarige Bas van Wijk. Het dodelijke schietincident gebeurde op 8 augustus vorig jaar op een strandje bij de Nieuwe Meer in Amsterdam.

Volgens het OM wilde Van Wijk op de zomerse stranddag voorkomen dat een horloge van een van zijn vrienden werd gestolen. Dit horloge bleek een imitatie-Rolex. Justitie verdenkt El Y. uit Hoofddorp van gekwalificeerde doodslag. Hij heeft volgens het OM zijn slachtoffer gedood om de horlogeroof gemakkelijker te maken.

Lees ook: Schutter bekent doodschieten Haarlemmer Bas van Wijk: drie keer geschoten

Daarnaast wordt El Y. verdacht van afpersing, wapenhandel en bedreiging. Voordat hij Van Wijk doodschoot met twee schoten, zou hij zijn wapen op vrienden van Van Wijk hebben gericht. Zo dreigde hij een van hen door de knie te schieten. Om zijn woorden kracht bij te zetten schoot hij volgens het OM een kogel naar het water. Van Wijk sprak de schutter aan. "Bas wilde bescherming bieden en dat is hem fataal geworden", aldus de officier van justitie.

Volgens de officier heeft de schutter veel leed aangericht. "Het heeft op veel mensen grote indruk gemaakt. Waarom neem je een vuurwapen mee naar een vol recreatiestrand?" vraagt de officier zich af. "Hij had ook omstanders van het leven kunnen beroven. Wanneer je om je heen gaat schieten op een vol strand, is de kans groot dat je ook andere mensen gaat raken."

De psychiater en psycholoog adviseren de rechtbank de verdachte tbs met dwangverpleging op te leggen. El Y. lijdt aan een antisociale persoonlijkheidsstoornis met psychopathische trekken. Hij vertoont verder intimiderend grensoverschrijdend gedrag en heeft een gebrek aan empathisch vermogen.

Lees ook: Nabestaanden Bas van Wijk: ’Hij kon niet tegen onrecht’

Een lichtere vorm van tbs zou volgens gedragsdeskundigen niet afdoende zijn omdat het de verdachte ontbreekt aan ziekte-inzicht en hij niet gemotiveerd is aan zijn gedragsproblemen te werken. Zelf zei El Y. maandag: "Ik zie nu in dat ik hulp kan gebruiken", al ziet hij tbs niet zitten.

De rechtbank heeft twee dagen uitgetrokken voor het strafproces. Donderdag begint de tweede zittingsdag met het pleidooi van advocaat Veerle Hammerstein. Zij zal pleiten voor toepassing van het jeugdstrafrecht en zegt dat er geen verband is tussen de diefstal van het horloge en het schieten.

De rechtbank doet op 18 mei uitspraak.

Lees ook: Respect wint het van woede bij stille tocht voor Bas van Wijk (24) in Badhoevedorp [video]

Net binnen