Premium

Marrit van Exel strijdt voor officieel rouwverlof: ’We hadden afgesproken dat mijn leven zonder hem ook leuk zou worden’

© Foto Prisca Visser

Rouwen is keihard werken. Verlies kan heftige gevoelens oproepen, een misselijkmakende mix van verdriet, boosheid, angst, frustratie en machteloosheid. Rouwen kost veel tijd en energie. Zeker als je jong je partner verliest en zijn of haar dood geen verlossing van een lange lijdensweg is. Rouwen wordt zwaar onderschat, vindt Marrit van Exel (53) die een overlevingsgids schreef en strijdt voor officieel rouwverlof.

Ze leerde hem kennen toen ze veertien jaar was. Na bijna dertig jaar samen had ze zes weken de tijd om voorgoed afscheid van hem te nemen. Dat was in 2011. Hij was toen 47, zij vier jaar jonger. Tegen een ondefinieerbare, zeer agressieve vorm van kanker valt niet te strijden. Marrit is nu tien jaar weduwe. Het gemis blijft, al heeft ze zichzelf opnieuw uitgevonden en verrassende talenten in zichzelf ontdekt. „We hadden afgesproken dat mijn leven zonder hem ook leuk zou worden.”