Vijf keer de Grote Kerk Naarden - Baken van Holland - in al haar pracht

Een gouden Grote Kerk.
© Foto: Rudolph Mengelberg
Naarden

De Grote Kerk Naarden is een dankbaar onderwerp voor fotografen. Dat blijkt uit de wedstrijd ’Baken van Holland’, waarvan de winnaars dinsdag bekend werden gemaakt.

Maar liefst 122 inzendingen van 32 fotografen ontving de Stichting Grote Kerk Naarden na de oproep de kerk vast te leggen. Daaronder zat zelfs een uit Polen. Het was mogelijk om meerdere foto’s in te zenden.

Uit de beelden koos een jury tien winnende foto’s. Daarvan worden ansichten gemaakt met daarop de naam van de fotograaf. Van deze tien toppers zijn nog eens vijf beelden geselecteerd, die uitvergroot in de kerk worden opgehangen en voor het publiek te zien zijn als de deuren weer open mogen.

Sneeuw

Baken van Holland.
© Foto: Sjoerd Stoop

De competitie opende op 5 februari. ,,Een superstart met winters weer. Het was het eerste sneeuwweekend”, brengt woordvoerder van de Grote Kerk, Angeline Sandmann, in herinnering. De sluiting was op 5 april, ook toen kon de kerk nog in winterse pracht worden gefotografeerd. ,,Sowieso zaten er veel beelden met de kerk in de sneeuw tussen.”

De titel van de wedstrijd ’Baken van Holland’ is niet zo maar gekozen. De Grote Kerk Naarden dient al eeuwen als baken voor een ieder in de wijde omgeving: voor schippers op de Zuiderzee, voor de Spaanse troepen en de Geuzen, voor de berijder van de postkoets in de zeventiende eeuw en voor bezoekers van nu.

De kerk onder een wolkenlucht in pasteltinten.
© Foto: Sophia Koehorst

De selectieprocedure van de foto’s was in handen van een jury onder leiding van juryvoorzitter Ellen Snoep (directeur Stichting Grote Kerk Naarden). Juryleden waren Bob Awick (persfotograaf), Jonathan van den Burg (mediamaker), Sarah Saarberg (hoofdredacteur Gooise Tam Tam), Saskia Simons (stadspromotor Naarden) en Trude Schermer (voormalig directeur Nederlands Gebarencentrum en bestuurslid Stichting Grote Kerk Naarden).

De kerk in winterlandschap.
© Foto: Sophia Koehorst

Het is maar goed dat de wedstrijdorganisatie van begin af aan uitging van meerdere winnende foto’s, want het was moeilijk kiezen, aldus Sandmann. Vooraf was een presentatie van alle inzendingen naar de juryleden toegestuurd, waarbij de namen van de fotografen niet vermeld waren. De beoordeling is geheel online gegaan. Sandmann: ,,Dat werkte prima. Er was nu bijvoorbeeld de mogelijkheid in te zoomen op foto’s, iets waar we anders misschien niet zo snel op waren gekomen.” Van de meeste inzenders is de woonplaats overigens niet bekend bij de wedstrijdleiding.

De kerk in de Vesting.
© Foto: Willemijn Reijntjes

Een van de fotografen, Sophia Koehorst, viel met twee van haar beelden in de prijzen. Een van haar foto’s toont de Grote Kerk in blauw, winters avondlicht en op een ander torent een zonbeschenen Grote Kerk in goudgele kleuren uit boven de vestingmuren. Het is bijna alsof het monument er eens goed voor is gaan staan.

Een gouden Grote Kerk.
© Foto: Rudolph Mengelberg