Volop spanning tussen AZ en PSV: wie heeft, met zes wedstrijden te gaan, de beste papieren voor de tweede plaats?

AZ viert de 0-1 van Albert Gudmundsson, afgelopen zaterdag tegen Willem II.
© Foto ANP/Ed van de Pol
Alkmaar

Met nog zes wedstrijden te gaan delen PSV en AZ de tweede plaats. AZ won zaterdagavond met tien man van Willem II en toonde zich fit en vastberaden, PSV won zondag overtuigend van Heracles. Wie heeft de beste papieren om uiteindelijk op zondag 16 mei tweede te worden?

Twee weken geleden deelde AZ een aardige tik uit en versloeg het PSV in Alkmaar met 2-0. Hoeveel die overwinning waard is geweest in de strijd om de tweede plaats, zal half mei moeten blijken. Voorlopig gaan beide clubs gelijk op, waarbij PSV in het voordeel is omdat het een beter doelsaldo heeft dan AZ. Het verschil is zes doelpunten in het voordeel van PSV.

Niet vergeten

Vol overtuiging antwoordde PSV-verdediger Denzel Dumfries zondag dan ook ’PSV’ op de vraag wie er tweede wordt. Zijn trainer Roger Schmidt was na de 3-0 overwinning op Heracles tevreden met de uitslag en het behoud van de huidige tweede plaats. „We staan er goed voor, maar een paar weken geleden stonden we er nog beter voor”, zei Schmidt, die nog niet vergeten is dat PSV een maandje geleden nog vijf punten voorsprong op AZ had.

Uitwedstrijden AZ

Kijkend naar de resterende programma’s lijkt PSV een gunstiger vooruitzicht te hebben dan AZ. AZ heeft vier wedstrijden die normaal gesproken gewonnen moeten worden: thuis tegen Sparta, Fortuna Sittard en Heracles en uit tegen RKC. De moeilijkheid zit hem vooral in de uitwedstrijden tegen Ajax en FC Groningen. Het programma van PSV oogt lichter. De op papier moeilijkste klus is de uitwedstrijd tegen FC Utrecht op de laatste speeldag.

Ajax-AZ

Voor AZ is, na de thuiswedstrijd tegen Sparta van komende zaterdag, de uitwedstrijd tegen Ajax op zondag 25 april enorm belangrijk. Pikant daarbij is dat dat voor Ajax weleens de kampioenswedstrijd kan zijn. De koploper heeft momenteel elf punten voorsprong en heeft zelfs nog een wedstrijd tegoed. Die inhaalwedstrijd, thuis tegen FC Utrecht, wordt gespeeld op donderdag 22 april.

Bekerfinale

De tweede plaats is belangrijk omdat die recht geeft op een plek in de voorronde van de Champions League. De club die derde wordt, moet genoegen nemen met een plek in de voorronde van de Conference League (het nieuwe, derde toernooi van de Uefa). Kanttekening daarbij: de derde plaats wordt meer waard wanneer Ajax op 18 april de bekerfinale tegen Vitesse wint. In dat geval mag de nummer drie van de eredivisie naar de voorronde van de Europa League in plaats van de Conference League.

Stand eredivisie nu:

Ajax 27-69 (+65)

PSV 28-58 (+32)

AZ 28-58 (+26)

De resterende programma’s:

AZ:

AZ-Sparta

Ajax-AZ

RKC-AZ

AZ-Fortuna Sittard

FC Groningen-AZ

AZ-Heracles

PSV:

VVV-PSV

PSV-FC Groningen

PSV-Heerenveen

Willem II-PSV

PSV-PEC Zwolle

FC Utrecht-PSV

Denzel Dumfries.
© Foto ANP/Maurice van Steen

Net binnen