Badmintonclubs uit Noord-Holland slaan handen ineen voor talentvolle spelers omdat regionaal trainingscentrum in Almere moeilijk te bereiken is

Een jeugdtraining bij Duinwijck.
© Foto Duinwijck
Haarlem

Voor gemotiveerde jonge badmintonners in de provincie Noord- Holland, in de leeftijdscategorie 8 tot 16 jaar, komen vanaf 1 september extra trainingsfaciliteiten beschikbaar.

Het initiatief is ontstaan omdat het dichtstbijzijnde regionale trainingscentrum van de bond in Almere is en dat is voor deze leeftijdsgroep in het algemeen onaantrekkelijk, want moeilijk bereikbaar.

Het aanbod van de extra trainingen komt via de nieuwe Stichting Badmintontraining Noord-Holland (BTNH). Deze stichting is in het leven geroepen door acht verenigingen: ’t Vennewater (Heiloo), Slotermeer (Amsterdam), HBV (Hoorn), Meershuttle (Hoofddorp), Martinus en van Zijderveld (beiden Amstelveen), Duinwijck (Haarlem) en Swish (Krommenie).

Het is een voor Nederland vooralsnog uniek initiatief. Via BTNH kunnen sporters in hun eigen regio wekelijks extra training volgen onder leiding van bevoegde, erkende trainers en éénmaal per maand komt er een overkoepelende centrale talententraining.

„De badmintonbond ondersteunt ons initiatief, want hun eigen regio coördinator Ger Tabeling heeft meegedaan in de ontwikkeling van het concept. Het gaat om het binden en behouden van de sporters en daarbij is elke stimulans welkom”, zegt Arko de Betué namens ’t Vennewater.

„We willen met tussentijdse evaluaties het aanbod neerzetten voor meerdere jaren. Het is belangrijk dat er steeds nieuwe aanwas komt van enthousiaste sporters die met leeftijdsgenoten kunnen werken aan hun niveau. Als er potentiele toppers opstaan die verder gaan onder supervisie van de bond, beschouwen wij dat als een extra bonus, het is geen specifieke doelstelling. Clubs hoeven ook niet bang te zijn dat ze spelers kwijt raken want ze blijven gewoon bij hun club trainen en spelen in de diverse competities en toernooien. Wij bieden een pakket dat kleinere clubs niet op eigen kracht kunnen organiseren. Het is daarom voor hen een toevoeging en zeker geen bedreiging.”

Voorlopig gaan we van start op zo’n vijf locaties zegt Duinwijck voorzitter Elvira Denteneer. „Het helpt voor de planning dat wij en ’t Vennewater zelf over een hal kunnen beschikken. Maar we hebben alle zestig clubs in Noord-Holland nodig. Ze zijn geïnformeerd over de plannen en het verzoek is om de informatie door te geven aan de ouders van de nu al spelende leden. We zoeken eerst aansluiting bij al werkzame trainers zoals bij Duinwijck oud Engels-international Sophie Brown, maar gaan ook nieuwe trainers aantrekken.

De kosten bedragen 225 euro inclusief shuttles voor 35 weken per jaar. Aanmelden kan via email naar info@btnh.nl of bij de eigen club. „We hopen wel dat we tegen die tijd weer binnen mogen sporten.”

Net binnen