Langer omvaren door vertraging werkzaamheden bij Stevinsluizen in Den Oever

De schutsluis in Den Oever die wordt aangepast.
© Foto Rijkswaterstaat/Pieter Klein
Den Oever

De Stevinsluizen in Den Oever gaan een maand later dan gepland in bedrijf. Niet eind april maar eind mei van dit jaar. Tot zolang moeten schepen tussen het IJsselmeer en de Waddenzee en vice versa omvaren via de Lorentzsluizen die aan de Friese kant van de Afsluitdijk liggen.

Een van de boosdoeners van de vertraging is het coronavirus waardoor minder doelmatig is te werken. Door een besmetting bijvoorbeeld en het werk stil komt te liggen, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Een andere tegenvaller is de inzet van extra pompen voor het leeg maken van de bouwkuip. De opwaartse waterdruk bleek groter te zijn dan voorzien. Het werk is daarnaast geplaagd door de strenge vorst half februari.

De stremming bij de Stevinsluizen heeft te maken met de aanleg van een nieuwe keersluis die pal tegen dit sluizencomplex wordt aangebouwd. Om de vertraging te beperken wordt er nu de klok rond gewerkt. Als het meezit gaat het sluizencomplex op 13 mei open, de start van het Hemelvaartweekeinde. Anders wordt het uiterlijk 21 mei, aldus Rijkswaterstaat. De aanleg van de keersluis bij Den Oever begon in oktober. Deze nieuwe sluis biedt bescherming tegen extreem hoog water op de Waddenzee.

Net binnen