De broodtrommels kunnen thuis blijven: eten als een koning op de stembureaus in Koggenland

Piet Arentsen, voorzitter van het stembureau bij Café de Ridder in Berkhout, vindt de maaltijden ’keurig goed geregeld’
© Mediahuis/Coen Van de Luytgaarden

Medewerkers op de vijftien stembureaus in Koggenland konden hun broodtrommel thuis laten liggen. Zij werden verwend met een warme lunch van Oudendijks restaurant La Mère Anne, waar de keuken volgens oud chef-kok Rob Blaauboer ’véritable’ is.

Het avondmaal bestaat uit broodjes die café De Ridder smeert en vervolgens vanuit Berkhout tussen vijf en zes uur bezorgt. Koffie, thee, melk en suiker regelt café De Ridder ook. Voor vegetariërs, veganisten en glutenvrije eters zijn er genoeg alternatieven.

Cateren doet La Mère Anne uitzonderlijk tijdens de verkiezingen, al zeker een jaar of vijftien. De gemeente benaderde hen ooit voor deze taak en de eigenaren, broers Rick en Toon Sijtsema, zijn hier alleen maar erg blij mee. Dit is ook het enige werk dat ze voor de gemeente doen. De warme lunches bezorgen ze zelf. Elk jaar veranderen de gerechten, maar ze blijven altijd ’puur’ en ’van goede kwaliteit’, aldus Rick.

Ingrediënten uit de buurt

Wat er zoal voorgeschoteld wordt in de stembureaus: woensdag genoten de medewerkers van een rouleau, oftewel parelhoen, gevuld met ’mourier’ (gevogelte). Daarbij kwam een schep Beemstervalery aardappeltjes en een gemengd groentegarnituur. Als het even kan zorgen de broers Sijtsema dat de ingrediënten uit de buurt komen. „Dat is toch het beste, en het scheelt weer kosten voor het transport enzo.” De vegetariërs kregen iets heel anders voorgeschoteld: cannelloni met spinazie en gorgonzola. „Soms ziet de vegetarische optie er zo lekker uit dat de vleeseters er jaloers van worden,” laat Rick los.

Net binnen