Rusland pakt Twitter aan na kritiek op 'illegale content'

Russische twitteraars kunnen te maken krijgen met langere laadtijden door nieuwe maatregelen van de overheid. Internetwaakhond Roskomnadzor zegt dat de berichtendienst heeft nagelaten om illegale content te verwijderen. Daarom wordt de snelheid van Twitter in Rusland bewust vertraagd, bericht nieuwssite Moscow Times.

Roskomnadzor zegt dat de maatregel is genomen om "Russische burgers te beschermen en de internetdienst te dwingen zich aan Russische wetgeving te houden". De toezichthouder maakte eerder deze maand al duidelijk dat Twitter boetes riskeert omdat het sinds 2017 zou hebben nagelaten duizenden berichten te verwijderen met informatie over zelfdoding, kinderporno en drugs.

Twitter wordt vertraagd op alle mobiele telefoons en ook op veel normale computers. Dat zou vooral gevolgen hebben voor de laadtijden bij het bekijken van foto's en video's. Het is onduidelijk of de maatregel al van kracht is geworden. Roskomnadzor waarschuwt dat Twitter op termijn helemaal kan worden geblokkeerd als het de wet blijft overtreden.

Overheidswebsites

Russische overheidswebsites gingen na die mededeling op zwart. Het ging onder meer om de sites van Roskomnadzor en het Kremlin. Telecomprovider Rostelecom, dat ook was getroffen, ontkende dat er een verband is met de maatregelen tegen Twitter.

De berichtendienst wordt naar schatting gebruikt door zo'n 3 procent van de Russen. Het gaat om onder anderen Kremlincriticus Aleksej Navalni en zijn bondgenoten. Zij bekritiseren de Russische machthebbers via Twitter en kondigen er protesten aan.

Twitter zegt in een reactie bezorgd te zijn over "toenemende pogingen de conversaties op het internet te smoren en te blokkeren". Het Amerikaanse internetbedrijf is zelf vaak in opspraak gekomen door het plegen van censuur door verwijdering van accounts of het plaatsen van waarschuwingen bij boodschappen waar de leiding van Twitter het niet mee eens is. Het concern heeft zelfs de toenmalige Amerikaanse president Trump geblokkeerd.

Net binnen