Premium

De Bullekerk in Zaandam, waar een woeste stier een boer en zijn hoogzwangere vrouw aanviel en toen het wonder geschiedde

Foto Wim Egas Luchtfoto Westzijde Bullekerk
© Foto Wim Egas
Zaandam

Oud-West: een fraai stukje Zaandam. Tussen de Tuinstraat en de Parkstraat staat De Bullekerk, de volksnaam voor de Westzijderkerk, een zogenoemde kruiskerk met ongelijke armen, gebouwd tussen 1637 en 1640.

Vooral de naam Bullekerk spreekt tot de verbeelding vanwege de bizarre geschiedenis van boer Jacob Egh die in 1647 werd aangevallen door een boze stier. Jacob Joning Jz. jr. (burgemeester van Zaandijk) beschreef dat als volgt: ,,Hij nam haar op de horens, haar baarmoeder was daarbij opengereten als bij een keizersnede; in de lucht werd het kind Jacob geboren. Toen er hulp daagde van de buren, vonden zij de vrouw, die eerlang moeder zou worden, zwaar verwond, en, wonder boven wonder, omtrent een huislengte van haar verwijderd in een plas water een kindje, dat nog leefde.” Het kind leefde vervolgens nog negen maanden maar was direct wees omdat vader en moeder het leven lieten door de aanval van de bul. Een bronzen beeld, genaamd Stiers Wreedheid, herinnert hier nog aan en staat op het plein bij de kerk. Afbeeldingen van dit ’Wonder van Zaandam’ zijn verwerkt in prenten en in Chinees porselein dat nog te zien is in de Oudheidkamer in Zaandijk.

Net binnen