Loosdrechtse Bibian Mentel (48) heeft uitzaaiingen in hersenen, behandeling is niet meer mogelijk

© Hollandse Hoogte / ANP Kippa
Loosdrecht

Tot het laatst blijft ze vechten, én opgewekt. Zelfs nu bij paralympisch fenomeen Bibian Mentel (48) uit Loosdrecht uitzaaiingen in haar hersenen zijn geconstateerd houdt de Loosdrechtse het moreel ongekend hoog. Ook nu ze zich van haar artsen moet voorbereiden op afscheid nemen van haar dierbaren.

’In tegenstelling tot de afgelopen 15 keer in 21 jaar is er dit keer geen behandelplan meer mogelijk’, zo schrijft DenkProducties met wie Mentel een seminar organiseert dat volgende week dinsdag wordt gehouden.

,,De vrouw die zo’n toonbeeld van onverzettelijkheid en doorzettingsvermogen is, gaat haar strijd tegen kanker toch verliezen. Bibian, haar man, familie en iedereen die Bibian in het hart heeft gesloten - en zijn we dat niet allemaal? - wisten dat deze dag ooit zou komen. Maar uiteraard was er de hoop dat deze fase nog lang uitgesteld kon worden”, aldus het bericht.

,,Het gaat met Bibian ondanks het slechte nieuws erg goed. Zij heeft besloten om tot de laatste dag te blijven genieten van het leven”, melden haar man Edwin Spee en DenkProducties, de organisator de seminar getiteld Winnaarsmentaliteit. Dat gaat komende dinsdag ondanks alles dan ook gewoon door. ,,Dat heeft Bibian persoonlijk laten weten. Doorzetten is haar eerste natuur. Daarom is afblazen voor haar geen optie.”

Lees ook: Bibian Mentel leeft al twintig jaar met kanker: ’Ik geniet en kijk niet te ver vooruit’

Goud

Mentel kreeg bijna twintig jaar geleden voor het eerst te maken met botkanker. Het leidde ertoe dat haar onderbeen geamputeerd moest worden. De ziekte keerde telkens terug, maar keer op keer wist Mentel de kanker te overwinnen en bovendien uit te blinken in een wintersport. Als paralympisch snowboardster veroverde ze drie keer goud op de Paralympische Spelen: één keer in Sotsji 2014 (snowboardcross) en twee keer in Pyeongchang 2018 (snowboardcross en banked slalom).

De meervoudig wereldkampioene werd in beide jaren op het Sportgala gekozen tot Paralympisch Sporter van het Jaar. Mentel beëindigde haar carrière eind 2018. Ze ging zich daarna inzetten voor haar Mentelity Foundation, bedoeld om kinderen en jongvolwassenen met een beperking aan het sporten te krijgen.

De inzet voor haar stichting leidde ook tot het genoemde seminar, waar onder meer ook prof. dr. Erik Scherder en Olympisch kampioen Mark Tuitert aan deelnemen. ’Zie Bibian nog één keer schitteren. Nu het nog kan’, aldus de organisatoren. Bibians man Edwin Spee is zondagavond bij Humberto Tan in de uitzending om te vertellen. Wellicht schakelen ze ook even naar Bibian thuis voor een gesprek.

Wervel

Mentel droeg zowel in Sotsji als in Pyeongchang de Nederlandse vlag bij de openingsceremonie. Enkele maanden voor de Paralympische Spelen van 2018 in Zuid-Korea moest Mentel een zware operatie ondergaan aan haar nek, omdat een wervel instabiel was geworden na een reeks bestralingen om een tumor onder controle te krijgen. De nekwervel werd verwijderd en Mentel kreeg een titanium constructie om haar nek te ondersteunen. Amper drie maanden later pakte ze in Pyeonchang twee gouden medailles.

„Welke medaille de mooiste is? Ze zijn allemaal heel anders”, zei Mentel na haar dubbele succes in Zuid-Korea. „Voor Sotsji heb ik me ingezet om snowboarden op het paralympische programma te krijgen. De medaille was de kers op de taart. Hier heb ik er echt voor moeten strijden.”

Alleen al in haar woonplaats Loosdrecht is Bibian Mentel twee maal uitgebreid gehuldigd. Haar vriend uit Loosdrecht Ab Krook, vorig jaar overleden na een ziekbed, presenteerde die huldigingen. Mentel was echter niet alleen plaatselijk, maar steeds meer landelijk een bekendheid geworden. Zeg maar gerust een fenomeen. Alleen al voor haar prestaties. De super sportvrouw had immers uiteindelijk 128 gouden medailles in haar prijzenkast, toen ze eind 2018 haar (top)sportcarrière beëindigde.

Incomplete dwarsleasie

In 2019 belandde Mentel in een rolstoel vanwege een incomplete dwarslaesie, opgelopen bij een operatie aan een tumor in haar rug. De snowboardster deed in die rolstoel mee aan het tv-programma Dancing With The Stars, waarin ze de finale haalde.

Net binnen