Scandinaviërs maken voor AZ het verschil tegen VVV: ruime overwinning in Venlo [video]

Hakon Evjen en Jesper Karlsson.
© Foto ANP/Ed van de Pol
Venlo

Aan de hand van de Scandinaviërs in de ploeg heeft AZ zaterdagavond een overtuigende overwinning geboekt. De uitwedstrijd tegen VVV werd met 4-1 gewonnen. Verheugend voor AZ was ook dat Dani de Wit in de slotfase zijn rentree maakte na ruim twee maanden afwezigheid door een blessure.

AZ begon in Venlo uitstekend aan de wedstrijd. Het drukte VVV terug en kwam in de eerste twintig minuten diverse keren gevaarlijk door. Zo schoot Myron Boadu na een kwartiertje snoeihard op de paal. In de rebound scoorde Hakon Evjen bijna, maar zijn schot werd gestopt door keeper Thorsten Kirschbaum. Datzelfde gebeurde een half minuutje later bij een schot van Jesper Karlsson.

Jesper Karlsson

Twee minuten na dat spervuur op het doel van VVV was het alsnog 0-1 door een plaatje van een doelpunt van Karlsson. De Zweed schoot prachtig raak vanaf de rand van het strafschopgebied. De actie die Karlsson eraan vooraf liet gaan, zei ook veel over hem. In plaats van de pass van Timo Letschert op een normale manier aan te nemen, maakte Karlsson een sprongetje en controleerde hij de bal artistiek met een soort hakje.

Een meevaller was vervolgens dat hij alle ruimte kreeg om naar binnen te trekken (twee tegenstanders liepen een andere kant op in een poging de opkomende Owen Wijndal te dekken). Karlsson profiteerde maximaal van zijn vrijheid en krulde de bal hard in de lange hoek.

Hakon Evjen

Daarmee zag het er goed uit voor AZ, dat met Timo Letschert en Hakon Evjen aan de aftrap was verschenen. Ze vervingen de afwezige Pantelis Hatzidiakos en Calvin Stengs. Voor Evjen was het pas zijn tweede basisplaats van het seizoen. Het Noorse talent stond alleen de dag na kerst in de basis. Al zijn andere optredens waren invalbeurten.

Het gevoel van de beginfase was bij AZ na 25 minuten in één klap verdwenen. Bij het eerste gevaarlijke moment van VVV was het meteen raak: Christos Donis stond bij een vrije trap helemaal vrij en kopte keurig raak: 1-1.

Het leidde tot een kwartier waarin VVV en AZ meer in evenwicht waren dan daarvoor, maar tot de rust werd er niet meer gescoord.

In de tweede helft trok AZ al snel de wedstrijd naar zich toe. Tien minuten na rust tikte Evjen de 1-2 binnen en even later moest VVV met tien man verder vanwege een rode kaart voor Christian Kum. De centrale verdediger stond te klungelen, had een enorme mispeer en belemmerde vervolgens Boadu op weg naar het doel.

Het duel bleef daarna zeer eenzijdig en VVV kwam amper nog in de buurt van AZ-keeper Marco Bizot. Met twee doelpunten van Boadu, twee intikkers van dichtbij, tilde AZ de score naar 1-4.

VVV-AZ 1-4

15. Karlsson 0-1, 25. C. Donis 1-1, 55. Evjen 1-2, 64. Boadu 1-3, 85. Boadu 1-4.

Rode kaart: 58. Kum (VVV).

VVV: Kirschbaum; Pachonik, Kum, Swinkels, Guwara (70. Shabani); Van Crooij, Post, C. Donis (60. Da Graca), Machach, Hunte (70. Schäfer); Giakoumakis.

AZ: Bizot; Sugawara, Letschert, Martins Indi, Wijndal; Midtsjø, Gudmundsson, Koopmeiners; Evjen (82. Goudmijn), Boadu, Karlsson (87. De Wit).

Myron Boadu in actie tegen VVV.
© Foto ANP/Ed van de Pol

Net binnen