Premium

Beste Nederlandse meerkamper Rik Taam richt zich vanaf nu volledig op de Olympische Spelen: ’Hoe realistisch het is dat ik mij plaats? Nou, ik zou eigenlijk niet weten waarom het niet zou kunnen. Ik ben beter dan ooit’

Rik Taam: ,,Het EK zou leuk zijn, maar ik ga er niet minder door slapen als het niet doorgaat.’’
© Foto Coen Schilderman
Apeldoorn

Na zijn meerkamptitel in de buitenlucht mag Rik Taam (24) zich nu ook Nederlands indoorkampioen noemen. De atleet van AV Zaanland behaalde in Apeldoorn 5903 punten en bleef daarmee ruim honderd punten voor op de concurrentie.

Rik Taam kreeg zijn titel niet cadeau. Na zes van de zeven onderdelen stond de Rijper, die sinds anderhalf jaar doordeweeks op sportcentrum Papendal verblijft, tweede. Op de afsluitende duizend meter moest hij bijna een seconde sneller lopen dan Rody de Wolff, op dat moment de klassementsaanvoerder. Dit lukte eenvoudig. Taam won niet alleen dit onderdeel, ook verbeterde hij zijn persoonlijke besttijd met meer dan een seconde. ,,Ik was zeker blij met dit persoonlijk record. Ik moest wel vechten, maar tegelijk ging het relatief gemakkelijk”, blikt hij terug. ,,Ik zie het steeds meer als mijn wapen. Andere jongens zien geweldig tegen zo’n lange afstand op. Ik steeds minder, je moet gewoon hard durven lopen.”

Net binnen