Evert Hoolwerf hoopt op NK op natuurijs, maar sluit Elfstedentocht uit

Evert Hoolwerf.
© Archieffoto
Eemdijk

Een Nederlands kampioenschap op natuurijs en daarna nog één of twee klassiekers, daar hoopt marathonschaatser Evert Hoolwerf op. De 26-jarige Hoolwerf, een van de toppers in het marathonpeloton, is zich met zijn ploeggenoten van AB Vakwerk aan het voorbereiden op een mogelijk NK aan het einde van de week. Een Elfstedentocht ziet hij niet gebeuren.

„Zelfs als het ijs dik genoeg is, zal de organisatie er niet aan beginnen”, zegt Hoolwerf. „Ik snap dat ook wel. De Elfstedentocht is voor de helft het publiek langs de kant. Dat maakt de Elfstedentocht uniek. Zonder publiek en zonder ambiance draai je deze wedstrijd de nek om.”

Hoolwerf wijst op de marathons die de schaatsers normaal in de winter rijden op de Weissensee in Oostenrijk en in Zweden. „Voor ons als schaatsers is die wedstrijd in Zweden mooier, de omstandigheden zijn veel zwaarder. We rijden niet op een bergmeertje zoals in Oostenrijk, maar op de Botnische golf bij -25 en ik weet niet hoeveel wind. Maar daar staan geen mensen langs de kant en in Oostenrijk wel. En dus vindt iedereen die wedstrijd het mooiste. Dat geldt ook voor de Elfstedentocht; zonder publiek verliest die zijn unieke karakter.”

Hoolwerf was net 1,5 jaar toen Henk Angenent in 1997 op de Bonkevaart in Leeuwarden als eerste over de finish kwam in de laatste Elfstedentocht. „Ik heb die wedstrijd talloze keren teruggezien en het er ook vaak met Henk over gehad. Hij is niet de persoon om erover op te scheppen, maar het is bij mij puur interesse. Bij mijn vorige ploeg reden we minimaal twee keer per jaar op de fiets langs de Elfstedenroute, om de route te leren kennen en in te kunnen schatten vanaf waar het echt zwaar wordt. Misschien gaat het er een keer van komen, maar ik zie het dit jaar niet gebeuren.”

De schaatser uit Eemdijk hoopt wel op andere wedstrijden. „Er hebben al wat jongens op het Veluwemeer gestaan. Het was niet het mooiste ijs, maar ze stonden erop”, zegt Hoolwerf. „Het kan nu hard gaan. Ik hoop dat we in ieder geval een NK kunnen rijden. En als de vorst doorzet, ook nog één of twee klassiekers. Dan zou het voor mij compleet zijn.”

Net binnen