Jip Vastenburg laat olympische marathonambities voorlopig varen en mikt met ’oude liefdes’ op Tokio

Jip Vastenburg verlegde haar focus eerder van de baan naar de marathon, maar keert nu weer terug naar haar ’oude liefdes’.
© Archieffoto
Loosdrecht

Atlete Jip Vastenburg mikt voor de Olympische Spelen van Tokio tóch op de 5.000 en 10.000 meter. De Loosdrechtse was eerder nog van plan zich te richten op deelname aan de marathon. Een jaar geleden slaagde ze er in Sevilla niet in de olympische limiet te lopen.

Vastenburg (26) liep vorige week in Karlsruhe nog een persoonlijk record op de 3000 meter (indoor), nadat ze haar beste tijd op die afstand eerder dit jaar al aanscherpte bij een wedstrijd in Manchester, waar ze sinds anderhalf jaar woont. De goede resultaten hebben haar gesterkt in de overtuiging dat plaatsing voor Tokio op de vijf en/of tien kilometer haalbaar is. „Daarom heb ik besloten om niet te gaan voor een voorjaarsmarathon, maar te kiezen voor een baanseizoen. Die 2.28,30 uur (de marathonlimiet, red.) is denk ik zeker haalbaar, maar realistisch gezien moet alles op die dag ook meezitten om het te kunnen behalen”, legt ze op haar website uit.

Al voordat ze aan de start verscheen in Manchester, voelde Vastenburg enige twijfel ontstaan. ,,De baantrainingen gingen vrij voortvarend en bovenal beleefde ik er ook nog eens heel veel plezier aan. Het combineren van de trainingen samen met mijn trainingspartner, Ciara Mageean, gaven me ook nog eens het vertrouwen dat ik wellicht weer in de buurt van mijn PR’s uit 2015 zou kunnen komen. Misschien gaf de 8.55 die ik op de 3000 meter in Manchester liep de doorslag in het geloof dat er nog meer in zit voor dit indoorseizoen.’’

Scherpe limieten

Wat haar op de kortste lange afstand dus al lukte, zal Vastenburg ook op haar ’oude liefdes’ moeten flikken, wil ze het tot Tokio schoppen. Met name op de tien kilometer is de gestelde limiet een stuk scherper dan vijf jaar terug, toen ze aan een tijd van 31.35,48 ruim genoeg had om zich te plaatsen voor de Spelen van Rio de Janeiro. Die tijd staat nog altijd als PR. Echter, om zich opnieuw te kwalificeren zal het - zo ook op de 5000 meter - nog tien seconden harder moeten, waarbij de concurrentie, van topatleten als Sifan Hassan, Susan Krumins en Maureen Koster, ook nog eens niet mals is. „De marathon blijft een magische afstand, maar je krijgt ook weinig kansen om de limiet te lopen. Gezien de onzekerheden die corona met zich meebrengt, ben ik heel blij met deze keuze. Hopelijk behaal ik één limiet, misschien is er kans op twee. Dat zal ook deels afhangen van de mogelijkheden qua wedstrijden.’’

Net binnen