Duitse schaker Donchenko late invaller Tata Steel Chess

WIJK AAN ZEE

De Duitse schaker Alexander Donchenko is op het laatste moment toegevoegd aan het deelnemersveld van Tata Steel Chess, het prominente schaaktoernooi in Wijk aan Zee. De 22-jarige Donchenko, 71e op de wereldranglijst, vervangt de Russische grootmeester Daniil Doebov (37e van de wereld), die heeft afgezegd omdat hij in nauw contact is geweest met iemand die positief is getest op corona.

Donchenko kreeg donderdagochtend een telefoontje van toernooidirecteur Jeroen van den Berg met de vraag of hij kon invallen. De verraste Duitser zei direct ja en werd na het afnemen van een coronatest nog dezelfde dag door een auto met chauffeur vanuit Nederland opgehaald om hem naar Wijk aan Zee te rijden. Onlangs wist de jonge Duitser in Polen nog een klassiek toernooi te winnen met een score van 8 uit 9.

Tata Steel Chess begint zaterdag en eindigt na dertien speelronden op zondag 31 januari. De 83e editie van het toernooi vindt 'coronaproof' plaats. Alleen de veertien topschakers doen mee. Bezoekers zijn niet toegestaan en ook de amateurs schuiven niet aan achter de borden. De spelers en de leden van de organisatie zullen gedurende het toernooi vier keer worden getest op het coronavirus.

Het toernooi maakt dit jaar ook niet de inmiddels traditionele uitstapjes naar opvallende locaties elders in het land, maar blijft in wijkgebouw De Moriaan in Wijk aan Zee, onder de rook van Tata Steel.

De kandidaten voor de eindzege zijn de Noorse wereldkampioen en nummer 1 van de wereld Magnus Carlsen, de Amerikaanse titelverdediger Fabio Caruana (nummer 2 op de wereldranglijst), de Fransman Maxime Vachier-Lagrave en de Nederlandse nummer 11 van de wereld Anish Giri. Jorden van Foreest, vorig jaar de beste Nederlander op de vierde plaats, is ook weer van de partij.

Net binnen