’Arrestant na schietpartij Zwaag is prominent lid van motorbende MC Hardliners’

Politieonderzoek aan Kostertuin in Zwaag.
Zwaag

De 40-jarige man die vrijdagochtend is opgepakt voor een schietpartij in Zwaag, is een prominent lid van de omstreden motorclub MC Hardliners. Dat meldt de Telegraaf.

Hardliners komt voort uit de beruchte Haarlemse chapter van de Hells Angels. Een tweede persoon wordt nog gezocht door de politie.

Verschillende bronnen meldden vrijdagochtend aan de Telegraaf dat de 40-jarige die rond zes uur in de ochtend werd opgepakt in een woning aan de Kosterstuin, de ’sergeant of arms’ is van een van de afdelingen van de Hardliners.

Dat is de persoon die binnen een motorclub over wapens en geweld gaat.

Zijn advocaat Remco Kint bevestigt dat hij lid is van de club, maar wil verder niet reageren.

Lees ook: Man lost schot tijdens ruzie in Zwaag [video]

Lees ook: Bewoners Kosterstuin Zwaag zijn overlast al langer zat: ‘Dit schietincident is de druppel; ik wil hier weg’

Het incident zou gerelateerd zijn aan de oorlog die woedt tussen de Hardliners en de inmiddels verboden verklaarde motorbende Satudarah. De politie Noord-Holland is op de hoogte van de mogelijke achtergrond van de schietpartij en zegt hierover: „Er worden verschillende scenario’s genoemd en we onderzoeken ze allemaal.”

Lees ook: ’Satudarah-kopstuk’ niet onder de indruk van ’vuurwerkaanslag’ op woning: ’Aanslag? Zie jij schade? Was een Cobraatje, stelt niks voor’

Dit weekend werd een woning aan de Weegbree in Hoorn bestookt met een zwaar explosief waarna brand uitbrak. Er zou een lid van Satudarah verblijven. In december ontplofte een zware bom aan de Gerritsland in Hoorn waar een prominent lid van de Satudarah woont. Een ruzie tussen leden van de clubs in de zomer ligt ten grondslag aan het conflict.

Lees ook: De aanslag met explosief op woning Hoorn houdt verband met oorlog tussen motorbende Satudarah en de nieuwe motorgang MC Hardliners

De Hardliners is in 2019 opgericht door de voormalige president van de Haarlamse Hells Angels. Dat gebeurde vanuit de gevangenis waar deze Lysander de R. een forse straf uitzit. De club heeft inmiddels enkele honderden leden. De politie zegt er 80 in beeld te hebben. Die hebben volgens de politie 2000 criminele antecedenten.

Net binnen