Hoornse wethouder Samir Bashara in race voor titel ’beste jonge bestuurder’

Samir Bashara aan het woord op het Kerkplein in Hoorn
© foto Jaap van der Pijll
Hoorn

De Hoornse wethouder Samir Bashara is voorgedragen als de beste jonge bestuurder in het land. De voordracht is gedaan door de organisator van deze verkiezing, het blad Binnenlands Bestuur.

Bashara is voor GroenLinks wethouder in Hoorn en heeft in z’n portefeuille onder andere duurzaamheid, verkeer, parkeren, onderwijs en cultuur. Het blad Binnenlands Bestuur heeft voor de categorie ‘jonge bestuurders’ - politici van onder de 40 jaar - naast de Hoornaar ook nog Peter Heijkoop uit Dordrecht en Sven de Langen uit Rotterdam voorgedragen.

De politici worden voorgedragen door collega’s, kenners, gemeentesecretarissen en ambtenaren als griffiers van de gemeenteraden. Bashara wordt door de invullers omschreven als communicatief sterk en deskundig. Hij heeft op zijn stemmers veel indruk gemaakt met handelen rondom het complexe dossier Poort van Hoorn en het resultaat dat hij daarmee heeft behaald.

,,Het is in feite al een enorme eer dat ik ben voorgedragen door zoveel mensen”, reageert de wethouder. ,,Het gaat toch om mensen in het bestuurlijke veld die daarmee hun waardering laten blijken.” Nagelbijten voor de verkiezing, komende week? ,,Welnee: we gaan het meemaken.”

Deze verkiezing is onderdeel van de jaarlijkse verkiezing van de beste lokale bestuurders van Nederland. Binnen Noord-Holland komt alleen wethouder Thijs kroeze uit Purmerend op de lijst voor. Overigens is er ook nog een bescheiden Enkhuizer succesje: onder de genomineerden is ook de Drentse gedeputeerde Cees Bijl. Die man (,,deskundig, daadkrachtig en analytisch”) die ooit als wethouder in het bestuur in zijn toenmalige woonplaats Enkhuizen begon.

Net binnen