Is Asscher het eerste slachtoffer? Absoluut niet, 30.000 kapotgemaakte Nederlandse gezinnen gingen hem voor | Commentaar

Dat Asscher, voormalig minister Sociale Zaken, er de brui aangeeft, is net zo terecht als onvermijdelijk.
© Foto ANP

Lodewijk Asscher trekt zich terug als kandidaat-lijstrekker voor de PvdA. Van een heel rijtje aan politieke kopstukken die mogelijk gaan vallen, wordt hij gezien als ’slachtoffer’ nummer 1. Het getal 30.001 past hem beter, want ongeveer dertigduizend geslachtofferde Nederlandse gezinnen gingen hem in de Toeslagenaffaire voor.

Hij staat bekend als een van de veroorzakers van de al tien jaar slepende en uiterst dramatische kwestie, en is de eerste politieke hotshot die verantwoordelijkheid neemt (op staatssecretaris Menno Snel na, maar wie kent hem nog?). Dat Asscher, voormalig minister Sociale Zaken, er de brui aangeeft, is net zo terecht als onvermijdelijk.

’Sorry Lodewijk’

Binnen zijn eigen PvdA rommelde het al langer. Partijlid Francisca Drijver haalde en plein public snoeihard uit naar haar partijleider. „Slachtoffers van de toeslagenaffaire hebben uit pure ellende zelfmoord gepleegd, daar is hij medeverantwoordelijk voor. Dat hij zegt het te fixen, sorry Lodewijk, dat kan dus echt niet. Je kunt geen doden meer tot leven wekken.”

Als zo’n aantijging je aan te rekenen is, probeer dan maar met goed fatsoen te blijven zitten waar je zit. Laat staan in maart een gooi te doen naar het premierschap. Asscher is niet gek, hij is aangeschoten wild en heeft zijn conclusies getrokken.

Bloeddorstige wolf

Rutte staat vrijdag voor hetzelfde dilemma. Van begin tot het eind van de Toeslagenaffaire was hij als premier ’toeschouwer’ en in de ogen van velen ook ’eindverantwoordelijke’. Zijn drie kabinetten hebben van de Belastingdienst een bloeddorstige wolf gemaakt die onschuldige gezinnen verscheurde. De premier stond erbij en keer ernaar.

Wordt Rutte slachtoffer nummer 2, en Eric Wiebes (was toentertijd de verantwoordelijk staatssecretaris) nummer 3, gevolgd door de rest van het kabinet? Of beter gezegd: de nummers 30.002, 30.003 en zo verder. Want laten we niet vergeten wie de échte slachtoffers zijn: niet de politici die hun carrière zien eindigen, maar de tienduizenden financieel uiteengereten en emotioneel gesloopte gezinnen.