Waterpoloster Kitty Lynn Joustra (22) kan door gebroken pink niet mee met Oranje naar OKT in Italië

Kitty Lynn Joustra.
© Foto ANP
Zeist

De Nederlandse waterpolosters moeten zich zonder Kitty Lynn Joustra zien te plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokio. De 22-jarige Noord-Hollandse brak afgelopen week bij de training een pink en kan daarom niet mee naar Italië voor het olympisch kwalificatietoernooi (OKT).

Bondscoach Arno Havenga gaat met dertien speelsters en twee reserves van 19 tot en met 24 januari de strijd aan in Triëst. Acht landen strijden daar om twee tickets voor de Spelen. De waterpolosters zitten vanaf maandag in een ’bubbel’ in Zeist. Ze trainen daar in het KNZB-zwembad en verblijven in het nabijgelegen complex.

„De speelsters leven natuurlijk al maanden volgens strenge protocollen en zijn eraan gewend dat ze hun sociale kring zo klein mogelijk houden”, aldus Havenga. „We zijn voor de kerst al begonnen met PCR- en sneltesten, maar we willen niet het risico lopen dat iemand uitgerekend vlak voor vertrek alsnog besmet raakt. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Uitgangspunt is naar Triëst te gaan in de wetenschap dat we er alles aan hebben gedaan om het virus buiten de ploeg te houden, zodat we kwalificatie voor de Spelen zoveel mogelijk in eigen hand hebben.”

Oranje start het OKT op 19 januari tegen Slowakije en speelt daarna in de groep tegen Italië en Frankrijk. Op zaterdag 23 januari zijn de halve finales, waarin de beslissing valt over de twee olympische tickets.

De selectie van Oranje bestaat uit Brigitte Sleeking, Nomi Stomphorst, Sabrina van der Sloot, Vivian Sevenich, Simone van de Kraats, Iris Wolves, Maartje Keuning, Dagmar Genee, Maud Megens, Bente Rogge, Joanne Koenders, Ilse Koolhaas en Debby Willemsz. Maud Koopman en Nina ten Broek gaan als reserves mee naar Triëst.

Net binnen