Landelijke primeur: Alkmaar gaat vuurwerk inzamelen, dat toch niet mag worden afgestoken. Er zijn vier inleverdagen

Inleveren, afsteken mag toch niet
© Foto ANP
Alkmaar

Als eerste gemeente in Nederland houdt Alkmaar een inzameling van vuurwerk.

Omdat het spul toch niet afgestoken mag worden, vindt burgemeester Emile Roemer het beter dat er zoveel mogelijk van uit de roulatie wordt genomen. ,,Laat het niet in je schuur of onder je bed liggen. Dat mag niet en het is onveilig.”

Roemer had al aangekondigd dat hij bezig was om de inzameling op te zetten. Nu is bekend geworden dat de inleverdata 11, 12, 18 en 19 december zijn. Wie van z’n voorraad af wil kan ermee terecht bij Stadswerk072 in de Herculesstraat. ,,Daar staat een gespecialiseerd vuurwerkteam klaar. Het ingeleverde vuurwerk wordt direct afgevoerd door een gecertificeerd bedrijf.”

Roemer zegt voor deze oplossing te hebben gekozen om politie en brandweer te ontlasten. Sceptici voorspellen dat maar weinig mensen hun dure vuurwerk zullen willen weggooien. Maar Roemer vindt dat elk beetje helpt. ,,Wat ingeleverd is, gaat niet meer de lucht in.”

Tijdens de komende jaarwisseling geldt in het hele land een vuurwerkverbod om ziekenhuizen, huisartsenposten en handhavers te ontzien.

Het inleverpunt is van 08.00 tot 16.00 uur open op de twee vrijdagen en van 10.00 tot 16.00 uur op de zaterdagen.

Naast dit vuurwerkbesluit heeft het college dinsdag definitief besloten om een verbod op carbidschieten in de APV op te nemen.

Net binnen