’Carbidschieten buiten de bebouwde kom is vragen om ongelukken en zorgt voor overbelasting van ziekenhuizen’

Carbidschieten.
© ARCHIEFFOTO TON KASTERMANS
Hoorn

Als het aan de lezers van Dagblad voor West-Friesland ligt, moet carbidschieten buiten de bebouwde dit jaar niet gewoon kunnen, blijkt uit de reacties op de stelling van vorige week.

,,Het is vragen om ongelukken”, reageert Leon Schaaf uit Blokker. ,,Mensen die er geen verstand van of ervaring mee hebben, hiermee laten spelen, is vragen om ongelukken.’’ Ook Joop Sjerps uit Hem vreest een wildgroei van carbid met veel ongelukken als gevolg. ,,Precies waar ziekenhuizen niet op zitten te wachten.”

Vuurwerkverkoop

De meeste respondenten zijn van mening dat carbidschieten in het algemene verbod op vuurwerkverkoop moet worden opgenomen. Ab Molenaar uit Medemblik geeft aan dat we het hier ook niet over een West-Friese gewoonte hebben, en dat het ook zeker geen gewoonte mag worden. ,,Helemaal omdat er dit jaar ook geen vuurwerk mag worden afgestoken. Onkunde kan veel schade veroorzaken aan mens, dier en gebouwen.”

De overlast van het carbidschieten, ook buiten de bebouwde kom (!), is tevens een reden om tegen te stemmen. Daarnaast bekommeren veel tegenstemmers zich over de werkdruk van het ziekenhuispersoneel. Zo is An van Zon uit Schagen van mening dat elk risico dat overbelasting van ziekenhuizen kan veroorzaken, moet worden uitgesloten. ,,Mensen die niet gewend zijn om carbid te schieten of het nog nooit eerder hebben gedaan, lopen juist meer risico gewond te raken door foutief gebruik.”

Er zijn ook tegenstemmers die pleiten voor een verbod uit liefde voor de dieren. De luide knallen en de luchtdrukverschuiving zijn volgens deze respondenten enorm ontwrichtend voor dieren die in de vrije natuur leven.

Geen enkel probleem

Voorstemmers laten juist weten in het toestaan van carbidschieten in het buitengebied geen enkel probleem te zien. ,,Als je weet wat je doet, moet het kunnen”, schrijft familie Mol uit Bovenkarspel. Ellen Grooteman uit Berkhout denkt dat het stiekem gedaan zal worden bij een verbod. ,,En dan komen er nog meer problemen.”

Volgens Wouter Groot uit Avenhorn is carbidschieten niet gevaarlijker dan vuurwerk. ,,Je moet een goede risico-inschatting maken.” Het laatst (bekende) carbidongeval in Noord-Holland was volgens deze respondent in 2012.

Legaliseren

Glenn Pronk uit Berkhout is van mening dat jongeren door de coronacrisis al genoeg feestjes en evenementen gemist hebben. Hij voorspelt dat jongelui ondanks een verbod alsnog zullen samenscholen om carbid te schieten. Legaliseren dus. ,,Dat scheelt een hoop gezeur voor handhavers en politie.”

Jarno Vriend uit De Goorn pleit ervoor dat gemeenten plaatsen aangeven waar er wél met carbid geschoten mag worden. ,,Er zijn genoeg stukken land buiten de bebouwde kom waar het geen gevaar oplevert. Het gaat immers al jaren goed.” Volgens Vriend bestaat bij verbod het gevaar dat mensen uit verveling alsnog de straat op gaan en schade kunnen aanrichten in de woonwijken. ,,Ik voorspel oorlog op straat met de jaarwisseling. Want verbod of niet, het valt toch niet te handhaven.”

De nieuwe stelling staat inmiddels online. Stemmen en een motivatie achterlaten kan via onderstaand formulier.

Net binnen