Amerikaans wonderkind bij AZ doet de wenkbrauwen fronsen - ’Hij moet nog even wennen’ | column Brian Wijker

Freddy Adu aan de bal tijdens zijn enige optreden voor AZ. Rechts AFC’34-speler Nick Burger.
© Foto Martin de Haan
Alkmaar

De wekelijkse column van AZ-kenner Brian Wijker in de AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad gaat deze week over een Amerikaans wonderkind dat bij AZ een wedstrijd mocht meedoen.

Het is juli 2014 en het zonnetje schijnt op het veld van amateurclub AFC ’34 in Alkmaar. AZ opent daar haar oefencampagne voorafgaand aan het nieuwe seizoen. Marco van Basten is net begonnen aan zijn uiteindelijk korte dienstverband als hoofdtrainer in Alkmaar.

Er worden heel wat wenkbrauwen gefronst als een op het oog onbekende speler binnen de lijnen komt. Maar het gaat hier toch echt om een Amerikaanse superster. Een paar jaar geleden nam hij nog reclamespotjes op voor gigamerken als Coca Cola en Nike. Nu is Freddy Adu op stage bij AZ, een kans die hij heeft gekregen van technisch directeur en tevens landgenoot Earnest Stewart. Adu tekende in 2007 nog een miljoenencontract bij het Portugese Benfica, maar moest nu flink zijn best doen om een contract in de Eredivisie te verdienen.

Adu speelt één helft mee in het oefenduel tegen de Alkmaarse amateurs. Hij staat in de spits, tussen de buitenspelers Guus Hupperts en Muamer Tankovic. In die ene helft schiet Adu een keer op de paal. Hoewel het voormalige supertalent ook nog een doelpunt voorbereidt, kan hij Van Basten niet overtuigen. Al na één helft lijkt die niets in de middenvelder te zien. ,,Hij moet nog even wennen, als afmaker was het niet erg indrukwekkend’’, zei Van Basten. Volgens de coach had Adu eerder last dan gemak van zijn status als hét talent van Amerika.

Een paar dagen later maakt AZ op haar website bekend dat Adu niet in aanmerking komt voor een contract en niet wordt gezien als goede aanvulling voor de selectie. En daarmee ging voor Adu de laatste hoop op tóch nog een loopbaan op goed niveau in rook op. De Amerikaan speelde later nog in Finland en op het tweede niveau in Amerika en Zweden.

Freddy Adu is een goed voorbeeld voor de volop geprezen talenten van AZ. Want aan de top komen is minder moeilijk dan er blijven. Als de begeleiding eromheen dat ook maar een klein beetje van Freddy Adu heeft geleerd, dan is zijn stageperiode tenminste niet voor niets geweest.

De gehele podcast is hier te beluisteren:

https://html5-player.libsyn.com/embed/destination/id/2291891/height/600/theme/custom/thumbnail/yes/direction/backward/no-cache/true/render-playlist/yes/custom-color/d2031c/

Net binnen