Handbalinternational Bo van Wetering vindt het niet verkeerd om herkend te worden: ’Ik vind het leuk om te merken dat mensen volgen waar ik mee bezig ben’

Bo van Wetering tijdens de huldiging na het gouden WK vorig jaar bij haar oude club Tornado.
© Archieffoto Erna Faust

Naam: Bo van Wetering

Leeftijd: 21

Woonplaats: Eerst Heerhugowaard, nu Metzingen (Dui)

Sport: Handbal

Staat van dienst: Winst WK 2019, in 2018 Talent v/h Jaar in de Eredivisie

Elke week een staafje in je neus of het seizoen stilleggen?

,,Dan natuurlijk testen. Ik vind het prima als we daardoor gewoon kunnen blijven spelen. Bij TuS Metzingen moeten we het iedere week laten doen. Hier in Duitsland is het zo gepiept. De dag voor de wedstrijd weet je de uitslag.”

Talent van het Jaar of Sportploeg van het Jaar?

,,Ik ga dan toch voor de collectieve prestatie. Handbal is een teamsport. Dat is het allerbelangrijkst. Sportploeg van het Jaar met Oranje is natuurlijk ook iets wat je niet zomaar vergeet. Talent van het Jaar worden in Nederland was heel gaaf, maar ook daar heb je je teamgenoten bij nodig. Dat bereik je niet alleen.”

Duits of Nederlands eten?

,,Nederlands eten. Ik mis toch wel echt de producten in de Duitse supermarkt die je in Nederland wel hebt. Voorgesneden groente, of krieltjes bijvoorbeeld. In Duitsland moet je het allemaal zelf bereiden. Ik moest vorig jaar, toen ik net in Metzinger woonde, toch wel even zoeken met koken. Uiteindelijk ben ik er creatiever door geworden. Ik maak tegenwoordig van alles.”

Herkend worden of anoniem leven?

,,Dat is wel een lastige. Laat ik het zo zeggen: herkend worden is niet verkeerd. Vooral als je ergens komt voor een clinic met allemaal enthousiaste kinderen vanwege jouw komst. Ik vind het leuk om te merken dat mensen volgen waar ik mee bezig ben. Maar het is niet zo dat ik vroeger dacht: ik wil over straat lopen en door iedereen worden herkend. Aan de andere kant zou ik ook niet zeggen dat ik liever een compleet anoniem leven zou hebben gehad.”

Druk of geen druk voor een wedstrijd?

,,Ik heb altijd gewoon gezonde spanning voor een wedstrijd. Dat voelt fijn. Een beetje druk is wel goed. Je moet vooral jezelf niet gek laten maken. Het komt niet vaak voor dat ik extra druk voel, van het publiek bijvoorbeeld Ik wil altijd goed spelen. Als dat niet lukt baal ik, maar dan gaat het me vooral om het team.”

Met gemak kampioen of een spannende titelstrijd?

,,Lastig, maar dan toch een spannende titelstrijd. Neem de WK-finale. Voor de zenuwen was het beter geweest om met tien punten verschil te winnen. Als je het dan zo spannend maakt, is de ontlading zo veel groter. In mijn eerste jaar bij VOC was het ook heel spannend. Tuurlijk is het ook gaaf om met gemak kampioen te worden, maar ik denk dat het seizoen dan voor iedereen minder leuk is.”

Cas Broxterman

Net binnen