Hè? Zei iemand nu Broek op Langedijk in de internationale blockbuster Spider-Man? | column [video]

Peter Parker in wat op Broek op Langedijk zou moeten lijken.
© Still uit de film

Als je niet meer de deur uit mag ga je rare dingen doen. Zo keek ik naar de film ’Spider-Man: Far from Home’.

Een superheldenfilm uit 2019, toen alles nog zo lekker normaal was en Spider-Man gewoon nog zijn huis uit mocht.

Sterker nog, de spinnen-man Peter Parker gaat helemaal naar Europa om de wereld te redden. Prima no-nonsense actie die je goed kan gebruiken als je het oeverloze gediscussieer in de actualiteitenprogramma’s een beetje zat bent.

Zo no-nonsense dat mijn aandacht zo verslapte dat ik een beetje in slaap dommelde. Tot ik iets herkenbaars hoorde en mijn hartslag plots versnelde. Zei iemand nu Broek op Langedijk in een internationale blockbuster?

En inderdaad, Spider-Man (gespeeld door de acteur Tom Holland, ghe ghe) loopt over een markt wat op Nederland zou moeten lijken, want het voelt aan als Oost-Europa; met de Broeker Veiling heeft het niks te maken. Hij vraagt aan een verkoper of hij zijn telefoon mag lenen, waarop die direct ja antwoord. ’Wat zijn de mensen toch aardig hier’, hoor je Spider-Man vertwijfeld zeggen.

Dat klopt natuurlijk, alleen een ding ging helemaal mis. Spider-Man vraagt de koopman waar hij is; hij is namelijk wakker geworden in een cel vol met oranje-fans. ’Broek op Lange-dijk’ herhaalt de Hollander een paar keer, met de klemtoon op lange. Terwijl je de naam van het dorp helemaal niet zo uitspreekt. In Noord-Holland ligt de klemtoon op dijk… Jammer dat ze dat in Hollywood niet even hadden uitgezocht.

Maar goed, daarna wordt Spider-Man, terwijl hij in veld vol bloembollen staat, door het ruimteschip van zijn vriend Happy Hogan opgehaald.