Mondkapjes ook 'dringend geadviseerd' in rechtbanken

Het dragen van mondkapjes wordt vanaf vrijdag ook 'dringend geadviseerd' in alle gerechtsgebouwen. In de zittingszalen hoeft het mondkapje niet op vanaf het moment dat men zit. De Raad voor de rechtspraak volgt hiermee de lijn van de overheid om niet-medische mondkapjes te dragen in alle publieke binnenruimtes, zoals winkels of overheidsgebouwen.

De sinds deze week verscherpte coronamaatregelen hebben vooralsnog geen invloed op de rechtbanken, werd eerder al duidelijk. Pers en belangstellenden blijven op beperkte schaal welkom bij fysieke zittingen omdat de gerechtsgebouwen inmiddels coronabestendig en volgens de 1,5 meternorm zijn ingericht.

In beginsel geldt ook bij rechtszaken de regel dat niet meer dan dertig personen bij elkaar in een ruimte, zoals een zittingszaal, mogen verblijven. Dit leidde er donderdagochtend tijdens een zitting (met negen verdachten) in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp toe dat een aantal advocaten werd verzocht plaats te nemen op de publieke tribune. Halverwege de dag werd bekend dat het bestuur van de Amsterdamse rechtbank voor zogeheten megazaken een uitzondering op die regel maakt en dat er dus meer dan dertig personen in de zittingszaal aanwezig mogen zijn, zolang de geldende coronaregels in acht worden genomen.

Rechtbanken en gerechtshoven sloten half maart voor twee maanden hun deuren vanwege de coronacrisis, alle zaken moesten uitgesteld worden. Zo'n 17.000 zaken konden hierdoor niet doorgaan.

Net binnen