Premium

Huizer Museum brengt zijn pareltjes in kaart: vrijwilligers klaren monsterklus door 20.000 stukken te digitaliseren. ’Achter elk voorwerp zit een bijzonder verhaal’

Otto Bodemeijer en Peter Peeters fotograferen de collectie in de kelder van het Huizer Museum.
© Foto’s studio kastermans/ben den ouden
Huizen

Het Huizer Museum mag dan vanwege de coronacrisis voorlopig gesloten zijn voor publiek, dat wil niet zeggen dat er niets gebeurt. Sterker nog; er wordt keihard gewerkt, zo blijkt tijdens een bezoekje aan het pand aan de Achterbaan. Hier gaan deze maanden zo’n twintigduizend stukken door de handen van enkele vrijwilligers met als doel het updaten van de ‘museale database’. Een monsterklus.

Het doel van dit gigantisch karwei is dus dat van de hele collectie straks de achtergrond beschreven is, als dat in het verleden nog niet is gebeurd. Op basis daarvan wordt bepaald of het een zogenaamd ‘topstuk’ betreft - uniek dus en onmisbaar in de collectie van het Huizer Museum (A of B status) dan wel daaraan ondersteunend (C status). Of dat het stuk aan andere musea of misschien zelfs de vrije markt (D status) mag worden aangeboden. Tenslotte worden alle stukken gefotografeerd.