Purmerendse oplichter ruim een jaar de cel in. Bedrijven krijgen geld voorlopig nog niet terug

De Haarlemse rechtbank
© United Photos/Paul Vreeker
Haarlem/Purmerend

De 58-jarige Eric B. uit Purmerend heeft van de rechtbank in Haarlem een forse celstraf gekregen omdat hij zijn bankrekening beschikbaar heeft gesteld om een Koreaans bedrijf mee op te lichten.

B. moet 14 maanden de gevangenis in, zoals ook door de officier van justitie was geëist. B. zelf heeft tijdens de behandeling van zijn zaak aanhoudend ontkend dat hij bewust aan de oplichting heeft meegeholpen. Hij zei dat een kennis van zijn vader uit Ghana hem had benaderd om het geld op zijn rekening te laten storten, zodat er in Nederland vrachtwagens mee konden worden gekocht.

B. kreeg twee betalingen van 229.000 dollar en later nog eens 43.000 euro op zijn rekening gestort van het Koreaanse bedrijf Grefco. Het geld was eigenlijk bedoeld voor Dewon, een ander bedrijf, maar dat bedrijf is waarschijnlijk gehackt waardoor er een betrouwbare factuur binnenkwam met het rekeningnummer van de Purmerender er op.

De gedupeerde bedrijven krijgen het geld voorlopig nog niet terug, omdat de Haarlemse rechtbank oordeelde dat inschatten van de schade te ingewikkeld zou worden om in een strafproces te behandelen. De bedrijven zouden daarvoor dus nog een civiele zaak tegen de Purmerender aan moeten spannen.

Net binnen