Column Brian Wijker: ’Dát is de kans voor AZ op Europees succes’

Hieronder staat de column van Brian Wijker, de afsluiter van de AZ Podcast van deze week. Luister de hele aflevering van deze week, over de spannende week voor AZ, hier of onderaan de column.

De teleurstelling was groot, toen AZ onnodig onderuit ging tegen Dinamo Kiev en de Champions League-droom uiteen zag spatten. Toch lukte het de ploeg om dankzij de overwinning een ronde eerder tegen Viktoria Plzen, door te stoten naar de groepsfase van de Europa League.

En dat is op zich ook geen gekke competitie. Met namen als Arsenal, Tottenham Hotspur, AS Roma, AC Milan en Benfica doet er toch een aantal internationale toppers mee aan dat toernooi. En dus lonkt er net als vorig jaar weer een prachtig affiche. Toen trof AZ Manchester United.

Op vrijdag 2 oktober is de loting. Ik vind dat altijd spannend en leuk om te zien. Gianni Infantino, nu de baas bij de FIFA, kennen we allemaal van zijn gegraai in die bak met ballen. En dan heb je altijd nog die ene meneer van UEFA, die Engels spreekt met een enorm Italiaans accent. Cult.

Enfin, sommige supporters hebben liever geen grote namen. Want dan is de kans dat AZ de poulefase overleeft een stuk groter. Dat begrijp ik, maar dit jaar ligt het toch ietwat anders. De kans dat AZ in de komende seizoenen nog tegen Europese topclubs speelt, is namelijk een stuk kleiner geworden.

Want, de nummer drie en vier van de eredivisie spelen komend seizoen geen Europa League meer. Nee, die krijgen tickets voor de nieuwe UEFA Europa Conference League. Ik hoor u denken: ’Wat is dat nu weer?’. De Conference League wordt het derde Europese toernooi. De Europa League gaat van 48 naar 32 teams, evenveel als de Champions League. De zestien slechtste Europa League-teams gaan naar de Conference League, een competitie die vooral is bedoeld voor de kleinere nationale competities in Europa.

Dat is natuurlijk naar voor AZ, maar in deze negatieve tijd kunnen we er beter een positieve draai aan geven. Nu weet je op voorhand al dat AZ de Europa League niet gaat winnen. In de Conference League behoren de Nederlandse topclubs ineens tot de grote kanshebbers. En dát is de kans voor AZ op Europees succes. Dus: nu nog even een poule des doods en dan volgend jaar een volle Alkmaarse kade met Arne Slot die ’Wij zijn de beste in Oslo, Glasgow en Reykjavik’ roept. Het kan. Misschien kunnen we de finale van 1981 en ’05-05-05’ dan eindelijk achter ons laten.

Net binnen