Welk gedicht gaat het nieuwe gemaal De Poel bij Zuiderwoude sieren? Publiek mag stemmen

Tekening van het nieuwe gemaal De Poel.
© Illustratie HHNK
Zuiderwoude

Net als het huidige gemaal De Poel langs de Waterlandse Zeedijk bij Zuiderwoude, wordt ook het nieuw te bouwen gemaal gesierd met een gedicht. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) heeft drie gedichten genomineerd. Welke van die drie op het gemaal komt, bepaalt het publiek.

Het nieuwe gemaal gaat het huidige gemaal De Poel vervangen. Het gemaal is inmiddels honderd jaar oud en functioneert steeds moeizamer. De pompen kampen regelmatig met storingen en onderdelen zijn steeds moeilijker te vinden. In het gebouw is bovendien sprake van scheuren en betonrot. Over een jaar of twee wordt het buiten gebruik gesteld en staat er een splinternieuw gemaal iets ten zuiden van het huidige, ter hoogte van de parkeerplaats langs de dijk.

Aan de gevel van het huidige gemaal prijkt sinds 2008 het gedicht ’De profundis’ van Ida Gerhardt. Het was onderdeel van een project waarbij diverse openbare gebouwen in de gemeente Waterland werden voorzien van een gedicht.

(Tekst gaat door onder de foto)

De plek op het nieuwe gemaal waar het gedicht komt.
© Illustratie HHNK

HHNK heeft besloten dat ook het nieuwe gemaal een gedicht moet krijgen, op een plek die goed zichtbaar is voor voorbijgangers. De leden van de Dichterskring Waterland is gevraagd om een passend gedicht te maken en daarop kwam negen inzendingen binnen. Een jury bestaande uit architect Miel Karthaus, wethouder Astrid van de Weijenberg en hoogheemraad Siem Jan Schenk, heeft daaruit drie gedichten geselecteerd: ’Horizon’, ’Visitekaartje’ en ’Hij en zij’.

De namen van de dichters maakt HHNK nog niet bekend. Welk gedicht uiteindelijk op het gemaal komt, wordt bepaald door het publiek. Iedereen kan tot vrijdag 25 september 17 uur een stem uitbrengen via https://nl.surveymonkey.com/r/MQLW9XY. Het winnende gedicht en de maker ervan worden tussen 2 en 9 oktober bekendgemaakt.

Horizon

kijk over, door en uit

vissen, vogels

menselijk innoveren

voorbijtrekkende schuit

nu je hier dan staat

in dageraad of avondrood

oog in oog met de horizon

beleef dan deze zinnen

Visitekaartje

Hier lig ik met mijn lang lijf

tussen Gouwzee en Poel.

Ooit met wind, toen met stoom,

nu met stroom, laat ik in en uit.

Water, land en lucht, uitzicht weids,

Vissen trekken door mij heen.

Nat en droog, schoon en zoet,

dat is waar ik om maal.

Hij en zij

Men noemt hem heer gemaal

hij kijkt over land poel en zee

krijgt na jaren een nieuw huis

is zichtbaar voor wie wil zien

Zij is zijn krachtige gemalin

ze maalt maar door en waakt

als een kloek over vis en water

regeert over onze droge voeten

Net binnen