Premium

Henke van der Heiden geeft met haar boek ’Iedere tijd zijn eigen gekte’ de verwarde medemens een gezicht; ’We hebben weinig begrip, maar wel hardnekkige vooroordelen’

Henke van der Heiden bij het Muiderslot waar ooit de verwarde Adriaantje werd opgesloten. ,,Een op de vier Nederlanders krijgt tegenwoordig met een psychische aandoening te maken.”
© FOTO STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN
Gooise Meren

Haar eigen oma had een psychische aandoening en in haar werk als beleidsadviseur sociaal domein bij de gemeente Gooise Meren werkt Henke van der Heiden regelmatig met mensen die psychisch kwetsbaar zijn, een verslaving hebben (gehad) of een verstandelijke beperking hebben. ,,Dit zijn mensen die iedere dag weer moeten opboksen tegen vooroordelen. Last hebben van (zelf) opgelegde stigma’s en in de media over een kam worden geschoren als ’verward persoon’.”

Een term die ontmenselijkt, vindt Van der Heiden. ,,Alsof ze niet meer zijn dan alleen hun verwarde toestand van dat moment. Ik wil deze mensen een gezicht en een stem geven, want we kunnen juist zoveel van ze leren.”

Net binnen