Jong AZ maakt gehakt van De Graafschap, maar verliest Hakon Evjen met een rode kaart [video]

De spelers van Jong AZ lopen het veld op voor de wedstrijd tegen De Graafschap.
Wijdewormer

Jong AZ heeft De Graafschap maandagavond een ongenadig pak slaag gegeven. De Doetinchemse club die vorig seizoen nog op weg was naar promotie naar de eredivisie werd met 7-3 verslagen.

Een domper was de rode kaart die Hakon Evjen kreeg. De Noor kreeg een kwartiertje voor tijd zijn tweede gele kaart. Beide gele kaarten kreeg hij voor overtredingen die hij maakte in een poging een counter van De Graafschap te voorkomen.

Op het trainingscomplex van AZ in Wijdewormer stond Jong AZ in de wedstrijd in de eerste divisie al in de eerste helft met 5-0 voor. Kort voor rust en snel in de tweede helft deed De Graafschap wat terug.

Jong AZ had de nodige spelers uit de A-selectie in het elftal. Zo stond Tijjani Reijnders, die zaterdag bij AZ-PEC Zwolle nog inviel, in de basis. Ook Hakon Evjen, de Noorse aankoop van afgelopen winter, stond aan de aftrap. Yukinari Sugawara en Zakaria Aboukhlal waren de andere A-selectiespelers.

Nadat De Graafschap in de beginfase nog wel enkele keren dreigend was geweest, combineerde Jong AZ zich al snel naar een steeds ruimere voorsprong. Mo Taabouni opende na een kwartier de score. Hij rondde vanuit een lastige hoek knap af. Daarna ging het hard. Het af en toe gedurfde uitverdedigen van Jong AZ was De Graafschap te machtig. Soms ging Jong AZ in enkele passes van achteruit naar de overkant.

Door doelpunten van Zakaria Aboukhlal (droog schot), Thijs Oosting (kopbal na lange voorzet van linksback Maxim Gullit), Hakon Evjen (goede actie) en opnieuw Taabouni (na een mooi passje van Evjen) stond het na goed veertig minuten al 5-0.

De Graafschap, met de van AZ gehuurde keeper Rody de Boer op doel, wist regelmatig niet waar het het zoeken moest. Ja, het frivole spel van Jong AZ was af en toe iets té risicovol, maar vaker was het gewoon goed en werden er openingen mee gecreëerd. Zo namen de frustraties bij De Graafschap toe.

Centraal in de verdediging bij Jong AZ maakte de 18-jarige Tijs Velthuis zijn debuut in de basis. Hij werd geflankeerd door Peer Koopmeiners, die net als zijn oudere broer Teun (bij het eerste elftal) de aanvoerdersband draagt en bovendien zowel op het middenveld als centraal in de verdediging kan spelen.

Door twee doelpunten van De Graafschap kort voor rust en snel na rust leek het zowaar nog een beetje spannend te worden. Maar tegelijkertijd kreeg Jong AZ op de counter ook nog kansen op meer. Uit een van die uitbraken maakte Tijjani Reijnders er twintig minuten voor tijd 6-2 van en tien minuten later Aboukhlal ook nog 7-3.

Jong AZ-De Graafschap 7-3

14. Taabouni 1-0, 21. Aboukhlal 2-0, 29. Oosting 3-0, 38. Evjen 4-0, 41. Taabouni 5-0, 44. Seuntjens 5-1, 50. Van Mieghem 5-2, 71. Reijnders 6-2, 78. Van Mieghem 6-3, 80. Aboukhlal 7-3.

Rode kaart: Evjen (Jong AZ, 2x geel).

Jong AZ: Reus; Sugawara, P. Koopmeiners, Velthuis, Gullit; Reijnders, Taabouni, Goudmijn; Evjen, Oosting, Aboukhlal.

Net binnen