C’est la qualité qui compte, in wijngaard Saalhof. Minder druiven, betere wijnen [video]

Wijngaardenier Siem Loos op wijndomein Saalhof in Wognum. ,,We hebben minder trossen, maar de kwaliteit is daardoor beter.’’
© Foto Mediahuis
Wognum

’C’est la qualité qui compte’, het is de kwaliteit die telt, weet wijngaardenier Siem Loos uit Wognum. Op die wijsheid heeft hij de oogst van 2020 volledig afgestemd.

Minder druiven, betere kwaliteit. Dat is zijn nieuwe werkwijze. Aan de wijnstokken op wijngaard Saalhof is dezer dagen sprake van grote bedrijvigheid. Bladeren en de trossen rijpen als nooit tevoren.

,,Dit is de beslissende fase, waarin de druiven suikers aanmaken. Dat bepaalt uiteindelijk de kwaliteit van de wijn’’, vertelt Loos, die tussen de wijnranken wandelt en de trossen inspecteert. ,,Dit belooft echt een topjaar te worden. Hoewel, door die extreme hitte van het afgelopen jaar heeft hier en daar ook ’zonnebrand’ toegeslagen. Dat zie je op de schil van de druiven.’’

Niettemin houdt Loos voldoende grondstof over voor een mooie wijn. Biologische wijn wel te verstaan. Want hij is volledig overgeschakeld op een milieuvriendelijk scenario.

,,Ik heb een analyse laten maken van de bodem en het blijkt dat hier te veel kalk in de grond zit. Ik ben op zoek naar een betere balans en daarvoor heb ik zelfs een betonmolen gebruikt. Je haalt de ene stof eruit en je voegt de andere eraan toe. Zo breng je een beter evenwicht in het aanbod van je voedingsstoffen en ook de bodemstructuur gaat erop vooruit.’’

Indachtig dat het om de kwaliteit gaat en niet de kwantiteit, heeft Loos afgelopen winter expres ’zuinig gesnoeid’. Hij wijst naar de takken onderaan de planten. ,,Kijk, daar kun je dit goed zien. Je hebt weliswaar wat minder opbrengst maar je krijgt een betere druif. In plaats van de gebruikelijke twintig trossen, blijven er nu maar veertien over. Dat is ook de bedoeling omdat de energie over minder trossen wordt verdeeld. Hierdoor krijgt de wijn een betere smaak.’’

Loos mikt op een ’ambachtelijke natuurwijn’. ,,De huidige tijd van corona heeft hierbij ook een rol gespeeld. We moeten ons meer concentreren op lokale producten en het niet vanuit alle hoeken van de wereld hier naartoe slepen. Dan kun je maar beter voor het beste gaan. In mijn positie, ik ben inmiddels gepensioneerd, speelt ook mee dat de economische druk geen rol speelt. Dat helpt echt hoor. Hierdoor heb je alle ruimte om voor het resultaat te gaan.’’

Wijngaard Saalhof produceert niet alleen wijn van eigen bodem. Er is ook een restaurant, genaamd Saalig en er zijn mogelijkheden voor logies. Ada Loos fungeert als gastvrouw en heeft een extra druk seizoen achter de rug. ,,Door corona bleven er veel mensen in eigen land en dat hebben we gemerkt. Nog nooit hebben we zoveel Nederlanders over de vloer gehad.’’

Siem knikt: ,,Ook het aantal dagrecreanten was enorm, mede door de e-bikes. Ze leggen grotere afstanden af.’’ Saalhof profiteerde ook van de stormloop op lokale kraampjes met streekproducten. ,,Je kon het duidelijk merken. Vanwege corona zijn restaurants sneller vol of beperkt open. Wat zie je dan gebeuren? Mensen gaan het huis gezellig maken en daar past een mooi wijntje bij. Bij voorkeur van eigen bodem.’’

Siem Loos verwacht de laatste week van september met de druivenpluk te beginnen. Traditiegetrouw mobiliseert hij dan een ploeg druivenplukkers . ,,Dat zijn mensen die het ’Frankrijk-gevoel’ willen ervaren, dichtbij huis. Omdat er nog ruimte vrij is, zoeken we nog enkele plukkers. Die kunnen zich via de site aanmelden.’’

Net binnen