Het was flink puzzelen, maar nu is de Texelse vuurtoren weer geopend voor publiek

De zes verdiepingen tellende vuurtoren heeft geen lift.
© Salko de Wolf/STM
De Cocksdorp

Door de beperkte ruimte in de Texelse vuurtoren kon lange tijd niet voldaan worden aan de coronavoorschriften. Dankzij een online ticketservice is de toren nu weer geopend voor publiek.

,,Het was wel flink puzzelen’’, zegt manager publiekszaken Marion Barth. De ticketservice moest ervoor zorgen dat slechts een beperkt aantal bezoekers tegelijk in de vuurtoren aanwezig is, zodat aan de anderhalvemeter-regel kan worden voldaan. Dat is nu gelukt. Bezoekers met een online ticket hebben een uur de tijd om de toren te beklimmen en van het uitzicht te genieten.

Proefdraaien

Een week proefdraaien leverde positieve resultaten op, aldus coördinator Salko de Wolf. ,,De sfeer is uitstekend, de bezoekers geven aan dat het prima geregeld is en ze van hun bezoek genoten hebben. Het is alleen nog even wennen dat er écht voorafgaande aan de komst naar de vuurtoren gereserveerd moet worden. Maar dankzij een bord met QR-code bij de ingang kan dat ook bij het begin van het pad nog snel gedaan worden als er nog plaats is,” vertelt hij.

De vuurtoren trekt al sinds de openstelling in 2009 veel bezoekers. Na het beklimmen van de 118 traptreden ontvouwt zich op 47 meter hoogte een weids uitzicht over Texel, de Noordzee en de Waddenzee. De oorlogsschade aan de toren is duidelijk zichtbaar is als je tussen de twee wanden loopt. De binnenkant met de gietijzeren vloeren en het trappenhuis van de uit 1864 daterende vuurtoren is nog authentiek.

Bezoek

In de vuurtoren zelf worden geen kaartjes meer verkocht. Via www.vuurtorentexel.nl kan een online ticket met tijdslot worden aangeschaft.

Net binnen