Renovatie van muziekschool Fluxus bijna klaar, ’coronastoelen’in drie tinten Zaans groen

Lichte kleuren en stoelen in drie verschillende kleuren in de Pasveerzaal.
© Foto José Pietens
De entree kreeg veel kleur. Elke kleur leidt naar een andere gang.
© Foto José Pietens
1/2
Zaandam

De renovatie van de muziekschool van Fluxus is bijna klaar. Directeur Otto Berg verwacht in oktober het gebouw feestelijk te kunnen openen. Dat is dankzij corona een maand vroeger dan gepland.

Fluxus had in de zomervakantie zullen beginnen met de werkzaamheden, maar door de coronacrisis stonden de leslokalen en de Pasveerzaal al eerder leeg. Renovatie van het bijna dertig jaar oude gebouw was hard nodig, zegt Berg. Er was al vijf jaar geen onderhoud gepleegd, in afwachting van de verhuizing naar het nieuwe Cultuurcluster dat er nooit kwam. In plaats daarvan verhuisde Fluxus vorig jaar de afdelingen theater, dans en beeldende kunst naar de Verkadefabriek, op een steenworp afstand van de muziekschool. „De muziekschool is een prima gebouw, maar wel een beetje saai. Vormgever Vincent Loeff heeft een fris en kleurrijk ontwerp gemaakt.”

In de entreeruimte staat een knaloranje bar en de vloer is verdeeld in drie kleuren. Elke kleur leidt naar een andere gang. Handig voor de vele kinderen die bij de muziekschool komen, zegt Berg. „Als je lokaal in de gele gang is, kun je gewoon de kleur volgen.”

Balkon

De grootste transformatie ondergaat de Pasveerzaal. De zaal kreeg nieuwe licht- en geluidsapparatuur, lichte kleuren, andere stoelen en een bruikbaar balkon. „Het balkon was een rommelige opslagplaats. Het werd nauwelijks gebruikt vanwege het slechte zicht. De balkonrand is te hoog, je kunt maar een klein deel van de zaalvloer zien. Als we het balkon aanpassen, dan krijgt de zaal er vijftig zitplaatsen bij. We wachten nog op de vergunning.”

Zaans groen

De stoelen zijn in drie verschillende tinten Zaans groen. Alles in dezelfde kleur was ook maar saai, zegt Berg. Bovendien komt het in coronatijd handig uit. „Als je bij een voorstelling maar één kleur gebruikt, zit iedereen op voldoende afstand van elkaar.” Met een lach: „Leuk voor later ook, dat je over twintig jaar kunt zeggen: ’Weet je nog, corona?’ Daarom hebben we die gekleurde stoelen.” Andere corona-aanpassingen zijn volgens Berg niet nodig. „De meeste lessen zijn een-op-een, dan kun je prima afstand houden. En in de ensembles spelen bijna alleen maar leerlingen onder de achttien jaar.”

Duurzamer

In een onderzoek uit 2018 werden de kosten voor de renovatie geschat op 2,2 miljoen euro, maar dat bedrag kreeg Fluxus niet van de gemeente. „Zaanstad gaf circa vijf ton. Daar konden we toch veel van doen. Al hebben we wel keuzes moeten maken. Een hittebeheersysteem voor de Pasveerzaal is er niet gekomen. Te duur, dat kost ruim twee ton. De hitte kwam van de spotlichten, maar dat is opgelost. We hebben ledverlichting in het hele gebouw. Dat is lang niet zo heet én is ook nog veel duurzamer.”

Net binnen